X

Cum este afectată inima de creșterea și scăderea bruscă a glicemiei

Cum este afectată inima de creșterea și scăderea bruscă a glicemiei. Este normal ca glicemia să crească după masă. Dar dacă aveți în mod regulat creșteri mari ale zahărului în sânge, crește riscul de a dezvolta o serie de boli, inclusiv boli de inimă.

În acest articol, ne întrebăm cum o moleculă de bază, extrem de dulce, vă poate afecta inima.

Ce este zahărul din sânge?

După ce mâncați, organismul dumneavoastră descompune carbohidrații în molecule simple de zahăr: glucoza. Glucoza este apoi transportată prin pereții intestinali și în sânge. De acolo, este liberă să se deplaseze în corpul dumneavoastră prin vasele de sânge. O parte din glucoză va fi absorbită de mușchi și de alte celule care au nevoie de ea pentru energie. Restul este stocat în ficat, mușchi sau celule adipoase.

Fiecare celulă din corpul dumneavoastră are nevoie de glucoză pentru a funcționa. Iar pentru a ajunge la aceste celule însetate de energie, aceasta trebuie să treacă prin sânge.

Cu toate acestea, dacă nivelurile sunt ridicate pentru o perioadă prea lungă de timp sau dacă o cantitate prea mare ajunge în fluxul sanguin la un moment dat, poate cauza probleme.

CITEȘTE ȘI: Condimentele pe care le să le consumi pe stomacul gol dacă suferi de diabet: Scad nivelul glicemiei

Controlul glicemiei

Deoarece glucoza este atât periculoasă, cât și necesară, corpul nostru este bine echipat pentru a o gestiona. Atunci când nivelul de zahăr din sânge crește, pancreasul eliberează insulină. Acest hormon ajută glucoza să se deplaseze din sânge în celule, asigurându-se că nivelul de zahăr din sânge nu devine prea ridicat (hiperglicemie).

Cu toate acestea, deoarece celulele au nevoie de glucoză pentru a funcționa, organismul trebuie să se asigure că există suficientă glucoză în sânge. Dacă aceasta scade prea mult – hipoglicemie – și acest lucru poate fi periculos. Corpul dumneavoastră trebuie să rețină bine glucoza.

Dacă balanța înclină în oricare dintre direcții, ar putea fi o veste proastă.

Cum este afectată inima de creșterea și scăderea bruscă a glicemiei

Oamenii de știință au descoperit deja că un răspuns slab al glicemiei este un predictor puternic al riscului de boli de inimă. Deși cercetătorii încă mai lucrează la detalii, studiile pe animale și cele efectuate pe oameni cu diabet zaharat au dezvăluit unele mecanisme potențiale.

Mai jos, vom prezenta câteva dintre posibilele moduri în care glicemia poate afecta sănătatea inimii în timp.

Expansiunea și contracția

Căptușeala interioară a vaselor de sânge se numește endoteliu vascular. Această barieră unicelulară dintre sângele dvs. și restul corpului dvs. joacă o serie de roluri importante. De exemplu, acest strat ajută la controlul compușilor care se deplasează din sânge în organism, cum ar fi hormonii. De asemenea, ajută la reglarea sistemului imunitar.

Este important faptul că celulele endoteliale controlează vasoconstricția și vasodilatația – cât de relaxate sau constrânse sunt vasele de sânge. În acest fel, ele controlează cantitatea de sânge care ajunge într-o anumită parte a corpului – dacă vasele de sânge se contractă, mai puțin sânge trece prin ele și viceversa.

În timpul exercițiilor fizice, de exemplu, celulele endoteliale ajută vasele de sânge din mușchi să se dilate (dilată), ceea ce face ca mai mult sânge, oxigen și glucoză să ajungă la mușchi.

Unii oameni dezvoltă „plăci” grase pe pereții vaselor de sânge. Această acumulare de plăci se numește ateroscleroză și îngustează vasele de sânge, împiedicând sângele să se deplaseze liber în organism. În cele din urmă, ateroscleroza poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Înapoi la glucoză

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate interfera cu capacitatea endoteliului de a dilata vasele de sânge – cel puțin în studiile care implică persoane cu diabet și în modelele animale. Astfel, răspunsurile excesive ale zahărului din sânge de-a lungul anilor pot crește riscul de formare a plăcii și, prin urmare, riscul de boli de inimă.

Există, de asemenea, dovezi că, odată ce plăcile încep să se formeze, vârfurile de glucoză joacă un rol în întărirea lor – ceea ce este un lucru rău. Un proces numit glicare are loc atunci când zaharurile se atașează la proteine. În timp, glicarea produce produse finale de glicare avansată (AGE). AGEs sunt asociate cu diabetul, îmbătrânirea și disfuncția vaselor de sânge. Acestea apar cel mai frecvent în timpul inflamației și al stresului oxidativ – mai multe despre ambele mai târziu. Așa este, aceasta este prima parte a fiziologiei. Atunci pregătiți-vă pentru chimie.

Inflamația ca întotdeauna

Inflamația este răspunsul organismului la leziuni sau infecții. Acesta este un răspuns sănătos, care salvează vieți. La fel ca multe alte lucruri din organism, cum ar fi glucoza și ROS, trebuie ținut sub control – prea multă inflamație pe perioade lungi de timp dăunează organismului.

Inflamația se află la baza multor boli cronice, inclusiv a diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și a bolilor de inimă. De fapt, ar fi greu să ne gândim la o boală în care inflamația nu joacă cel puțin un anumit rol. Vârfurile de glucoză provoacă, de asemenea, inflamații.

Într-un mic studiu, oamenii de știință au crescut în mod artificial nivelul de zahăr din sânge la participanții sănătoși. Când au analizat sângele acestora, au descoperit niveluri ridicate de compuși asociați cu inflamația.

CITEȘTE ȘI: Fă o plimbare de 10-15 minute după ce ai mâncat: Efectul pe care îl are asupra glicemiei

Vârfurile de zahăr din sânge cresc producția de ROS, care interferează cu controlul vaselor de sânge și crește inflamația. Luate împreună, în timp, acest lucru crește riscul de ateroscleroză și, prin urmare, de boli de inimă.

Merită să repetăm: după o masă, este normal ca nivelul de zahăr din sânge să crească și apoi să scadă din nou în orele următoare. Dar atunci când glicemia este în mod constant prea ridicată, aceasta vă poate expune pe termen lung la un risc mai mare de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Înțelegerea modului în care organismul dumneavoastră reacționează la alimente vă poate ajuta să gestionați aceste vârfuri și să vă reduceți riscul, recomandă actualno.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro